5. Cejlonský jídelníček
Cejlonská kuchyně voní všemi barvami a mísí se v ní snad všechno možné koření světa. Jídlo, které na ostrově ochutnáte je barevné, voňavé a hodně pálivé.
Odkaz na recepty Cejlonu: https://www.authenticworldfood.com/cz/exoticke-recepty/sri-lanka/
Základní potravou místních obyvatel je rýže s kari ( rýže, kari omáčka a kus masa- kuře nebo ryba). K rýži dostanete např. sambol (omáčka, nejčastěji kokosová – pol sambol). Jídlo se často podává v několika malých mističkách a kombinuje různé pokrmy. Zdejší kari ale není takové, které můžete znát z nedaleké Indie. Jeho základem je kokosové mléko, chilli a směs dalšího koření. Připomíná tak spíše thajské červené či zelené kari.
Mallung:
je strouhaná zelenina opražená s kořením a strouhaným kokosem.
Appa (angl. hopper):
je placička z těsta vyrobeného z kokosového mléka a palmového vína, smažená a plněná různými ingrediencemi (jogurt, med). Často se appy přikusují ke kari.
Indiappa (angl. strings hopper):
jsou skleněné nudle, které tu jedí ke kari místo rýže, a to překvapivě k snídani.
Pitta:
Směs mouky nebo rýže a kokosu, která se vaří v bambusové nádobě.
Lamprais
rýže zapečená v banánovém listu, s kuřecím masem či vejcem, se podává se zeleninou .
Rótí
jsou měkké chlebové placky, plní se masem a zeleninou nebo se také nakrájené mohou osmažit s masem a zeleninou, v tom případě se jim pak říká kotthu rótí a je to skutečně vynikající.
KOTTHU RÓTI - RECEPT
Ingredience
Na 4 porce:
Těsto:
- 1 a 1/3 hrnku pšeničné hladké mouky
- 1 a 1/2 lžíce másla
- 1/2 lžičky soli
- 2/3 hrnku vody
- olej na pokropení těsta a na smažení
Další ingredience:
- zbytky kuřecího kari i s omáčkou
- hrst bílého zelí nakrájeného na nudličky
- 1 malá mrkev nastrouhaná
- kousek pórku nakrájeného na nudličky
- 1 malá červená cibule nakrájená najemno
- 3 zelené čili papričky nakrájené
- 16 čerstvých kari listů
- vejce - na každé roti jedno
- drcené čili dle chuti - obvykle tak 1 lžička na porci
- 3 stroužky česneku - utřeného
- 1-2 cm dlouhý kousek čerstvého zázvoru - rozdrceného
- sůl dle chuti
Postup
Dobře promíchejte mouku se solí a po troškách přidávejte vlažnou vodu. Těsto průběžně propracovávejte a v případě potřeby přidejte další trochu vody. Těsto by mělo být relativně husté. Pro lepší představu se podívejte na instruktážní video.
Část těsta vložte do nudlovače, stlačte a z vytvořených nudlí vykružte jako by hnízda na speciální malé pařáčky. Ty pak vložte do napařovacího hrnce a vařte na páře asi 15 minut.
Podávejte s dálem a zeleným kokosovým samabalem nebo třeba s různými druhy kari a cibulovým salátem.
Buriani
je rýže s kuřetem, kari a vařeným vejcem.
Vadai jsou zas kořeněné taštičky.
Za ochutnání pak rozhodně stojí také zdejší vynikající tropické ovoce a rozhodně tu uvidíte takové druhy, o kterých jste dosud ani nevěděli, že vůbec existují. Od ananasu, manga, přes kokosové ořechy a vynikající sladké banány až k největšímu ovoci na světě - chlebovníku, zelené šišce s bodláky zvané durian, k rambutanu, mangostanu, guavě či graviole. Rozhodně něco takového ochutnejte, jen to skvěle dotvoří exotický nádech vaší dovolené.
Kdekoliv si taky můžete koupit tzv. královský kokos, oranžový kokosový ořech, který vám prodavač rozřízne mačetou, dá brčko a vy si tak můžete užívat osvěžující šťávu.
Z dezertů lze ochutnat:
curd – jogurt z buvolího mléka polévaný kitulem – palmovým sirupem,
wattalappam – vaječný pudink z Malajsie
kiribath – vařená rýžová kaše.
Vegetariánství se na Cejlonu příliš neuchytilo, ačkoliv vliv jihoindické kuchyně je tu velice zřetelný. Hlavně v Colombu najdete řadu indických restaurací.
zdroj: https://www.mundo.cz/sri-lanka/kuchyne; http://www.cestyposvete.cz/sri_lanka.html