4. Stravování na Maledivách
Jídelníček Maledivanů obsahuje z velké části ryby. Oblíbeným jídlem je ryba s rýží nebo rybí polévka. Ryby jsou na ostrovech základní masité pokrmy a představují standardní složku téměř každého chodu. Nejčastěji se upravují smažením, uzením, grilováním a pečením. Typickým rybím pokrmem je polévka nebo rybí kari. Obdobou ryb jsou kalamáry, menší druhy krevet nebo chobotnice, ty se nejčastěji opékají na grilu.
Jídla jsou velmi kořeněná. Typickým kořením je kari ( kořenící směsi se může velmi odlišovat. K nejčastějším komponentám patří kurkuma, pepř, kardamom, koriandr, zázvor, římský kmín, muškát, skořice, pískavice řecké seno, sušený česnek, chilli a další. ).
https://www.radynacestu.cz/magazin/zajimavosti-na-maledivach/
Ve zdejší kuchyni jsou připravovány dva typy jídel – krátká (sladkosti a dezerty) a dlouhá (hlavní jídla podávaná s rýží nebo s tradičním chlebem).
Krátká jídla – hedhikka jsou rozmanité mini cukrovinky a dortíky s velmi sladkou chutí, jsou syté. Velmi často se podávají v restauracích jako dezerty spolu s drobně pokrájeným sladkým ovocem.
Za typicky krátká jídla jsou považovány pikantní rybí koláčky, kuličky z listového těsta plněné náplní z ryb, sladký vaječný krém či kokosové mléko s růžovým pudinkem. V domácí kuchyni se nejčastěji podávají kokosové ořechy, mango, ananas, mini banány a chlebovník.
Téměř všechny suroviny se dovážejí z ciziny, proto patří stravování v restauracích k drahým záležitostem.
Indické koření i vlivy
Maledivská kuchyně je velice inspirovaná asijskými, ale také indickými vlivy. Vedle kari se na ostrově těší velké oblibě také čočkový dhal, máslové kuře (Butter chicken) a celosvětově
proslulé indické kuře Tikka Masala recept zde:. Směs koření provoní celý byt a kuřeti dodá nezaměnitelnou chuť.
ZDROJ: Za vůní dálek – Maledivy | Apetitonline.cz
Maledivský snack - recept
celý recept se zobrazí po kliknutí na obrázek⇒
Jde o skvělou variaci maledivských snacků zahrnujících druhy: mass roshi,
bajiya či gulhu, kterým se totiž zkrátka nedá odolat.
Maledivský snack je kombinací šťavnatého tuňáka, kokosu a pro Asii typického koření.
Nápoje
Nabídka nápojů je na Maledivách velmi omezená. Například mléko zde seženete jen v prášku. Z místních specialit ochutnejte raa – jde o mízu z kokosové palmy.
Mezi nejoblíbenější patří čaj, který si místní chodí vychutnat do čajoven. Nejčastěji je to černý čaj, velmi sladký, ozdobený plátkem citronu. Některé čajovny nabízejí pro zjemnění mléko v prášku. Za tradiční nápoj maledivanů je považována míza z kokosových palem – Raa. Je velmi sladká, charakteristická aromatickou vůní a lahodnou chutí. Získává se z kmenů kokosových palem z míst, odkud rostou kokosové ořechy.
Alkoholické nápoje jsou pro místní obyvatele tabu. Pokud si je chcete objednat v restauraci nebo hotelu, namíchají a přinesou vám je zaměstnanci – cizinci. Požívání alkoholu mimo turistické resorty je, pro turisty, považováno za ilegální čin.
Pozor na vodu z kohoutků, patří k dosti znečištěným. Nechcete – li si přivodit vážně zdravotní onemocnění, používejte pouze vodu balenou a to nejenom k pití, ale také k vaření a čištění zubů.
zdroj: Maledivská kuchyně a její speciality | MALEDIVY jsou IN
Ovoce a zelenina
Většina zeleniny je na maledivské ostrovy dovážena. Z místních plodů však můžete ochutnat exotické ovoce, především malé banány, kokosové ořechy, papáju, mango, melouny či tzv. passion fruit – mučenku neboli maracuju.
Velice využívanou surovinou, kterou místní přidávají do kari, ale také ji smaží jako chipsy, je moringa olejnatá. Tato superpotravina nabitá antioxidanty a dalšími vitaminy je velice zdravou rostlinou. Její léčivé účinky nejsou žádnou novinkou, indická medicína ji objevila před více než dvěma tisíci lety před naším letopočtem.
zdroj: Za vůní dálek – Maledivy | Apetitonline.cz
Jak se stravovat jako místní
Pokud se chcete stravovat jako místní, nebojte se stravovat na ulici v místních bistrech.
Ochutnejte některou z místních specialit:
- Kulhimas – tuňák v ostré červené omáčce
- Garudhiya – tuňáková polévka
- Mas Riha – rybí curry
- Gulha – těstovinové kuličky plněné uzenou rybou
- Bajiya – pečivo naplněné směsí ryb, kokosu a cibule
- Kavaabu – smažené koule ze směsi rýže, uzeného tuňáka, strouhaného kokosu, čočky, cibule a zázvoru
Kottoroshi – placky roshi natrhané na kousky, zapečené s tuňákem, zeleninou a hodně chili
Po hlavním jídle mnoho obyvatel Malediv žvýká betelové listy (viz obrázek) v kombinaci s arekovými ořechy, s trochou hřebíčku a citrónové pasty, vše je smaženo v oleji.
zdroj: Jídlo na Maledivách a typické speciality | Cestujlevne.com
obr. zdroj wikipedia.org