4. Pro mlsné jazýčky - vychutnejme si exotiku
Pro mlsné námořnícké jazýčky připravuje každý den den lodní kuchař různé dobroty. Vybíráme tedy několik z jeho delikates:
Mangová zmrzlina
Ingredience:
•2 velká manga
•5 dl kokosového mléka
•1–2 lžíce medu
•1 cm oloupaného, na plátky nakrájeného zázvoru
•půlka limety
•1–2 kiwi
Příprava:
•mango oloupeme a čtvrtinu dužiny pokrájíme na kousky
•zbytek dužiny rozmixujeme
•přidáme kokosové mléko, med a zázvor a vyškrábeme dužinu a šťávy z limety
•rozmixujeme na hladkou kaši a přidáme kousky manga
•hmotu necháme zmrazit
Ovocný salát
Pomůcky:
•různé druhy exotického ovoce
•med
•mísa
•kompotové misky
•lžičky
•příborové nože
•desky
Postup:
•oloupeme a omyjeme připravené ovoce
• ovoce nakrájímena malé kousky
•nakrájené ovoce dáme do mísy a dochutíme medem
•hotový salát rozdělíme do menších misek
zdroj:https://clanky.rvp.cz/wp-content/upload/prilohy/2834/cast_projektu___afrika.pdf
Mrkvový salát s rozinkami a banány
- mrkev
- meruňkový kompot
- rozinky
- vlašské ořechy nebo pistácie
- jablka
- banány
- voda
- moučkový cukr
- citronová šťáva možno přidat i kousky sladkého (!) pomeranče
Postup:
- mrkev nastrouháme na jemno, stejně tak jablko
- přidáme meruňkový kompot
- propláchnuté rozinky, ořechy (větší kousky) nebo pistácie
- banán na plátky, (kousky pomeranče)
- přilijeme studenou vodu
- ochutíme citónovou šťávou
- dle chuti osladíme cukrem